Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 35 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Charakterizace kozího mléka
Pospíchalová, Alžběta ; Burdějová, Lenka (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá senzorickým hodnocením kozího mléka. Jsou sledovány rozdíly v senzorických vlastnostech u vzorků kozího a kravského mléka. V teoretické části je kozí mléko charakterizováno, popsáno jeho složení, fyzikálně-chemické a senzorické vlastnosti. Dále jsou popsány metody senzorického hodnocení. V experimentální části byly senzoricky ohodnoceny 3 vzorky, dva vzorky kozího a jeden vzorek mléka kravského, hodnotiteli bez speciálního školení, tedy běžnými konzumenty. Sledovanými vlastnostmi, hodnocenými pomocí sedmibodových stupnic, byly vzhled, barva, konzistence, vůně, chuť, případná pachuť a celková přijatelnost. Výsledky byly zpracovány graficky a statisticky. Jako nejlepší byl hodnocen vzorek mléka kravského; přijatelnost kozího mléka negativně ovlivňovala nahořklá chuť s kozí pachutí.
Bioaktivní látky pro pleťové krémy: Stanovení stability pleťového krému s obsahem kozího mléka
Dostálová, Tereza ; Sovová, Šárka (oponent) ; Enev, Vojtěch (vedoucí práce)
Obsahem této bakalářské práce je studium stability krému připraveného v běžných laboratorních podmínkách s obsahem lyofilizátu kozího mléka. Kozí mléko bylo nejprve denaturováno, poté proběhla jeho charakterizace pomocí metod FTIR, elementární analýzy a termogravimetrické analýzy. Pro porovnání účinků denaturace byla stejná série měření zopakována s nativním vzorkem mléka. Dále byla připravena samotná emulze. Prvotní stabilita připravených vzorků byla stanovena na analytické odstředivce a receptura s přípravou krému byla optimalizována. Měření stability probíhalo na základě měření v daných časových intervalech staří vzorku. Sledovanými parametry byly reologické vlastnosti – zejména vyhodnocení meze toku a pevnosti struktury podle délky lineární viskoelastické oblasti a komplexního modulu – tepelná stabilita měřená pomocí diferenční skenovací kalorimetrie, vizuální zhodnocení probíhalo díky optické mikroskopii a pozorování. Byla prokázána stabilita vzorku při skladování za laboratorní teploty s mírnými projevy destabilizace struktury emulze. Senzorická analýza prokázala vhodnost produktu pro osoby se sušší pokožkou, kdy kůži příjemně zvláčnil a dle hodnotitelů byl pocit na pokožce příjemný. Krém si po celou dobu experimentu uchovával svou podobu, nedošlo k jeho konečné degradaci na původní dvě fáze nebo k jeho znehodnocení, např. plísněmi.
Faktory ovlivňující počet somatických buněk v kozím mléce
Kocourková, Lenka
Cílem mé bakalářské práce je popsat faktory ovlivňující počet somatických buněk v kozím mléce. První část je věnována historii chovu koz ve světě i České republice. Jsou zde popsána některá významná plemena dojných koz včetně jejich stručné charakteristiky a také vývoje početních stavů chovaných zvířat. V druhé části jsou popsány a zhodnoceny základní indikátory mléka, které jsou využívány jako ukazatele užívané pro predikci kvality mléka, především obsah bílkovin, laktózy, mléčného tuku, stupně kyselosti (SH), pH a vodivost mléka. Počet somatických buněk v mléce je do značné míry ovlivňován vnějšími i vnitřními faktory jako např. plemeno, výživa, lak-tace, zdravotní stav, technologie chovu i technika a hygiena dojení. Tento ukazatel je tak významný, že se stává jedním z hlavních kritérií pro hodnocení jakosti syrového mléka. Proto je poslední část práce věnována hodnocení příčin zvýšení počtu somatických buněk v mléce ve vztahu k vnějším i vnitřním faktorům a zejména ve vztahu k fyziologii a onemocnění mléčné žlázy.
Hodnocení jakostních parametrů kozích jogurtů v závislosti na vstupní surovině
Němcová, Vendula
Cílem práce bylo hodnocení fyzikálně-chemických a mikrobiologických parametrů bio kozích jogurtů a mléka, které bylo použito k jejich výrobě. Výsledky byly vyhodnoceny v závislosti na ročním období a době skladování jogurtů. Odběry probíhaly v období jaro, léto, podzim a zima. Časový plán odběru vzorků v průběhu skladování byl volen dle doby použitelnosti dané výrobcem s možností prodloužení doby použitelnosti výrobku. Hodnocenými parametry byly obsah sušiny, tuku, bílkovin a laktózy, titrační a aktivní kyselost a mikrobiologická analýza (celkový počet mikroorganismů, bakterie mléčného kvašení, psychrotrofní mikroorganismy, koliformní bakterie, enterokoky a mikromycety). Kozí mléko a v závislosti na něm i jogurty podléhaly sezónním změnám složení s vyšším obsahem sušiny v zimním období a nižším v létě. Tyto rozdíly se projevily také v rozdílné titrační kyselosti a celkovém počtu mikroorganismů. V jogurtech nebyly přítomny koliformní bakterie. Byl zjištěn výskyt enterokoků, psychrotrofů a mikromycet (převážně kvasinek). V průběhu skladování jogurtů byly pozorovány stabilní hodnoty celkového počtu mikroorganismů a enterokoků, v počtech laktobacilů docházelo k občasným výkyvům bez zjevného trendu poklesu či nárůstu. K výraznému nárůstu došlo mezi 3. a 13. dnem skladování u psychrotrofních mikroorganismů a mikromycet. U kvasinek a plísní pak následoval další výrazný nárůst mezi 18. a 24. dnem skladování. Během skladování jogurtů byla pozorována jen mírná post-acidifikace.
Bioaktivní látky pro pleťové krémy: Stanovení stability pleťového krému s obsahem kozího mléka
Dostálová, Tereza ; Sovová, Šárka (oponent) ; Enev, Vojtěch (vedoucí práce)
Obsahem této bakalářské práce je studium stability krému připraveného v běžných laboratorních podmínkách s obsahem lyofilizátu kozího mléka. Kozí mléko bylo nejprve denaturováno, poté proběhla jeho charakterizace pomocí metod FTIR, elementární analýzy a termogravimetrické analýzy. Pro porovnání účinků denaturace byla stejná série měření zopakována s nativním vzorkem mléka. Dále byla připravena samotná emulze. Prvotní stabilita připravených vzorků byla stanovena na analytické odstředivce a receptura s přípravou krému byla optimalizována. Měření stability probíhalo na základě měření v daných časových intervalech staří vzorku. Sledovanými parametry byly reologické vlastnosti – zejména vyhodnocení meze toku a pevnosti struktury podle délky lineární viskoelastické oblasti a komplexního modulu – tepelná stabilita měřená pomocí diferenční skenovací kalorimetrie, vizuální zhodnocení probíhalo díky optické mikroskopii a pozorování. Byla prokázána stabilita vzorku při skladování za laboratorní teploty s mírnými projevy destabilizace struktury emulze. Senzorická analýza prokázala vhodnost produktu pro osoby se sušší pokožkou, kdy kůži příjemně zvláčnil a dle hodnotitelů byl pocit na pokožce příjemný. Krém si po celou dobu experimentu uchovával svou podobu, nedošlo k jeho konečné degradaci na původní dvě fáze nebo k jeho znehodnocení, např. plísněmi.
Význam selénu vo výžive kôz
Bieleschová, Ela
V teoretickej časti diplomovej práce sú na základe dostupnej literatúry spracované poznatky o výžive kôz, anatómii tráviaceho traktu, voľných radikáloch, seléne a zložkách kozieho mlieka. V praktickej časti bolo cieľom experimentálne zistiť, aký vplyv má prídavok selénu do kŕmnej dávky kôz v ekologickom chove na kvalitatívne a kvantitatívne parametre mlieka a obsah selénu v kozom mlieku. Experiment bol vykonávaný na ekologickej farme na Prostějovsku v júni a júli 2016, pričom celkovo trval 30 dní. Na farme boli chované kozy plemena biela krátkosrstá a anglonubíjská. Do experimentu bolo zaradených 12 kôz, rozdelené do pokusnej skupiny (n = 6) a kontrolnej skupiny (n = 6). Na začiatku a na konci pokusu boli od každej kozy odobrané vzorky mlieka na analýzu. Vzorky boli analyzované v laboratóriu na rozbor mlieka v Brne - Tuřanoch, selén bol analyzovaný na ústave chémie a biochémie MENDELU. Výsledky boli vyhodnotené a porovnané medzi sebou. Z výsledkov experimentu vyplýva, že prídavok selénu mal vplyv na jeho koncentráciu v kozom mlieku ale nemal vplyv na zložky mlieka (tuk, bielkovina, laktóza, močovina, počet SB) a na dojivosť.
Složení kolostra a mléka ve vztahu k biochemickému profilu krve u koz
Korbélyiová, Lenka
Hlavním tématem této diplomové práce bylo studovat změny kozího kolostra a mléka v průběhu laktace a souvislosti jejich složení a biochemických parametrů krve koz. V literárním přehledu jsou shrnuty základní informace o kozím mléce, jeho produkci, o faktorech působících na jeho kvalitu a o tom, jak působí výživa na složení kozího mléka. Praktická část této práce je věnována vyhodnocení výsledků vyšetření kozího mleziva a mléka a jejich porovnání ve vztahu k fázi laktace a k biochemickým vyšetřením krve těchto zvířat. Pro účely této studie bylo po dobu 30 dní sledováno 15 koz mléčného plemene bílá krátkosrstá, v průběhu tohoto období byly devětkrát odebrány vzorky kolostra a mléka a třikrát krev pro vyhodnocení biochemického profilu. Ve vzorcích mleziva a mléka byl stanoven obsah tuku, bílkovin, laktózy, tukuprosté sušiny, počet somatických buněk a elektrická vodivost. Tyto výsledky byly srovnány s výsledky jiných studií, naměřené hodnoty se přibližovaly výsledkům jiných studií a byl zjištěn také obdobný průběh laktace v závislosti na době od porodu. Dále byly vypočteny korelační koeficienty mezi parametry mleziva/mléka a hodnotami biochemického vyšetření krve koz. Výsledky vzájemných vztahů krevních biochemických parametrů a složení kolostra/mléka nedokladují jednoznačný vztah biochemických parametrů krve a složení kolostra a mléka. Vzhledem ke značnému množství faktorů, které mohou ovlivnit jak složení kolostra a mléka, tak koncentraci sledovaných biochemických parametrů krevní plazmy, by bylo vhodné provést další výzkum zaměřený na souvislosti mezi těmito ukazateli u dojených koz.
Produkce a složení kozího mléka
Baďurová, Tamara
Ve své bakalářské práci jsem se nejprve zaměřila na význam chovu koz a na důvody proč kozy chováme. Pár větami jsem zpracovala, jaké jsou rozdíly mezi kravským a kozím mlékem v jejich kvalitě a složení. Největší části bakalářské práce zahrnují faktory, které ovlivňují kvalitu mléka. Kvalita mléka souvisí se složením mléka a dojivostí koz. Zaměřila jsem se především na faktory, které ovlivňují obsah tuku, bílkovin, laktózy, minerálních látek, vitaminů, mikroorganismů, somatických buněk a reziduí inhibičních látek. Druhá část je zaměřena na faktorech ovlivňující dojivost koz. Mezi tyto faktory patří stádium laktace, pořadí laktace, čas a správnost dojení, frekvence dojení, stádium březosti, počet narozených kůzlat, počasí, stresově faktory, velikost vemene, tělesný rámec a živá hmotnost, výživa, způsob chovu, hormony, plemeno, individualita, pohyb, říjový cyklus, věk a zdravotní stav. Na závěr jsem pár větami navrhla jak a kdy odebírat kontrolní vzorky kozího mléka, jak stanovit dojivost koz a nechat laboratorně stanovit vybrané složky mléka, jako jsou tuky, bílkoviny, laktóza, somatické buňky a mikroorganismy.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 35 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.